Jordi Domingo ha presentat oficialment la seva candidatura a presidir el Consell de la República aquest migdia a Barcelona. L’Espai Línia del carrer Girona s’ha omplert de veterans de l’insistent activisme independentista, alguns dels investigats pel servei d’informació de la Guàrdia Civil i de figures de l’actual junta gestora que administra l’entitat a l’exili. Domingo ha presentat el seu programa amb un algoritme triple: “transparència, consens i territori”. De fet, l’objectiu és intentar reflotar la situació d’un instrument polític força danyat reputacionalment i amb escassíssima influència política.
L’advocat, fidel al seu estil tranquil, ha decidit fer el pas després de la crisi oberta per les irregularitats detectades en la gestió del Consell centrades en les decisions del seu vicepresident, Toni Comín, qui, per cert, va anunciar la setmana passada que tornava a presentar candidatura. En concret, la idea de Domingo és articular un equip de govern del Consell per redreçar la situació, restablir-ne la confiança i tornar a convertir l’entitat en un subjecte polític pràctic i present en la biosfera política catalana.

Transparència i mantenir la seu a l’estranger
“El Consell de la República s’ha de fonamentar en una voluntat clara de transparència”, ha sentenciat Domingo. “Prou actuacions que no siguin transparents i prou d’amagar les coses sense explicar-les”, ha afegit. “Només cal deixar de fer participar la gent en allò que és absolutament imprescindible que hi participi”, ha expressat. També ha emfatitzat les diferències entre els partits independentistes a Catalunya amb les funcions del Consell.
Domingo ha afirmat que presenta la seva candidatura perquè l’independentisme ha perdut la majoria al Parlament i Catalunya “està en mans de l’autonomisme del 155 i en mans de gent que clarament no volen la independència del país i hi militen en contra”. D’aquí que el candidat ha reivindicat que l’entitat continuï fora de l’Estat espanyol, perquè malgrat que més tard que aviat s’aplicarà la llei d’amnistia, la repressió continuarà. Per tant, defensarà mantenir fora de l’Estat. “Ha de ser una caserna lliure, hem de garantir que hi hagi una estructura institucional que internacionalitzi el conflicte”.